Podzimní produkce 2009
9.10.2009
Topíme se ve švestkách, tak je různými tepelnými úpravami konzervujeme a skleničkujeme.
Pastér jede na plnou topnou patronu, takže po zalahvování jablečno hrušková šťáva dlouho vydrží.
Med je čerstvě rozehřátý a zkrystalizuje až za čas, není ho mnoho a brzy nebude vůbec.
Pálenka je zatím jen z loňska, ale máme naloženo na letošní jednodruhové.
Měsíčková mast a rajčatové purré jsou novinky.
Z jehňat máme maso a vydělané kožešinky, ty si zaslouží vlastní článek, bude.
Zalahvovaný pasterizovaný Kč 33,-/0,7l; litr čerstvého v PETlahvi za Kč 25,-
Přímo pod korunami stromů stojí drtička a lis na vymáčknutí šťávy z jablek a hrušek. Také pastér, takže pak stáčíme do skleněné osmičky, zavíčkujeme kotunkou, olepíme etiketou a vydrží věky. Nebo čerstvý: ve vymytých PETlahvích je určený k hodně rychlé spotřebě nebo zmražení.Sad je v přechodném období a stromy v něm, kam pamět starousedlíků sahá, nikdo nikdy ničím nestříkal. Nejradši vozím 5l kanystříky.
Švestková povidla, 720ml, Kč 80,-
Jsme stále ve vysokokmenném sadu, kde po boku několika vzrostlých slivoní stojí letní kuchyň. Tam se odehrála časově a na manuální zručnost náročná akce vedoucí k zavařovačkám plným povidel. Pro konzervaci jsem do nich přidal trochu cukru a zalil je lokem pálenky - viz výše. Jinak nic, jen var, var a var.
POZOR: POVIDLA UMÍME UDĚLAT I ÚPLNĚ BEZ CUKRU!!! Vhodné pro makrobiotiky.
Kilo medu sadového za Kč 100,-
Maringotka umístěná uprostřed extenzivního vysokokmenného sadu jabloní, hrušní a slivoní hostí 15 včelstev, kterým jsem během jara a léta bral med. To jen proto, abychom si my lidé měli co mazat na chleba, dávat do čaje, do perníčků, pod jehněčí kýtu...
Měsíčková mast, 50ml za Kč 50,-
Bylinková pyramida permakulturní zahrádky vydala měsíček. Možná tytéž včely, co na jeho květech sbíraly nektar, vyrobily vosk. Olivový olej je z obchodu. To vše dohromady dostalo formu krému na pomoc od neduhů našich těl - tester je umístěn v Toulcáku.
Pálenka z jablečného a hruškového moštu, 48%, 0,5l, Kč 230,-
Se všema kolkama, daněma, dokladama... proto se cena vyšplhala neřestně vysoko. Příběh cesty ovoce ze stromů až do lahve je popsán na vinětě.
Rajčatový protlak, 720ml, Kč 80,-
Jedna z mála zpracovaných zelenin v nabídce. Málo šťavnatá rajčata, řekli jsme si, konvertujeme na protlak. Stalo se, je tekutý, tekutější, než jsme čekali. Dosolit, dosladit, dokořenit musíte sami.
Jehněčí, čerstvé, delikátní, drahé
Spíš po dohodě, ale daří se mi jeden vyvržený trup prodat za Kč 3.000,- a u této ceny bych rád zůstal. Jistěže prodám i menší porci, ale cena se pak odvozuje od části (kilo kýty s kostí za Kč 400,-; ostatní části levněji). Profesionálně vydělanou kožešinu Vám na dobírku pošlou ze Snahy Brtnice.
Návštěva, x hodin, Kč dohodou,-
Přijeďte se podívat, vyslechnout si příhody o souladu s přírodou a krajinou nebo naopak příhody z bojů s místními jakože autoritami. www.biostatek.cz
Autor: Vojtěch Veselý | Sekce: PRODUKTY | Tisk | Poslat článek známému