Jehněčí
6.11.2017
Sezona jehněčího trvá od rovnodennosti po slunovratu. Těhdy končí pastva a nejlepší seno je lepší dát gravidním bahnicím a horším podestlat. Co se skopečky, kteří dospěli do jateční váhy?
Skopečci, kteří dospěli do jateční váhy, se s každým přírůstkem blíží rožni, pekáči, grillu a dalším prostředkům, které jejich svalovinu přetaví do úhledné kulinářsky ošetřené porce. Na biostatku se pase jehňat víc, než umíme zpracovat, proto je nabízíme. Živé jehně si můžete z Biostatku odvézt, případně vám pomůžeme rozebrat je na maso, vnitřnosti, kožešinu a pár kompostovatelných zbytků. Čas od času někam jedeme a jehňata nakládáme s sebou, o takové události většinou předem nějak informujeme. Máme i ovečky, které každoročně začátkem jara rádi udáme k výpasu nebo dalšímu chovu.
Všechna zvířata mají na čele vypálené BIO logo a sama farma je certifikovaná do EKO akreditovaným hlídačem - Biokontem. Prakticky to znamená, že jehňátka tráví celý život venku na pastvě. Leda by se jim chtělo zalézt do suchého závětří, kde mají jesle s biosenem a kbelíky s biolizem, mohou. Ale tam lezou málokdy, spíš se celé stádo při slunečním svitu na čerstvém vzduchu krmí čerstvou trávou na rozlehlých pastvinách a ve vysokokmenných sadech. Celé stádo dohromady, takže jehňata zůstávají se svými matkami celý svůj život. Pokud se pak koná domácí porážka, tak jim s jateční pistolí v ruce poděkujeme za jejich život, v jejich vlastním prostředí omráčíme a fik...
Na prodej jsou jateční jehňata, po dohodě je možné je za admnistrativních kliček dostat do stavu chlazených zavakuovaných částí těl. Nejdražší je panenka, nejlevnější žebra, tak to chodí.
Autor: biostatek | Sekce: PRODUKTY | Tisk | Poslat článek známému