Švestková povidla
17.10.2009
Pár slivoňí a vida, kolik metráků ovoce z nich padá. Švestkám ze stromů pomáháme tím, že třeseme větvemi, aby spadaného ovoce bylo na zemi víc najednou a dalo se jednorázově sesbírat. Lavóry plné modrého materiálu pak přenášíme do zpracovny, abychom se švestkami mohli dále pracovat. Povidla umíme s doslazované nebo i úplně bez cukru, umíme kompoty s peckami i bez a sušíme, aby bylo co dávat do musli.
Čemu se náramně divíme, je naprostá absence červů v dužině, plísní na slupce a lehkost, s jakou jdou krásně od pecky. I tak to se švestkami jde extrémně pomalu, divíme se, divíme. Co strom, to jeden člověkoden práce.
Z čeho máme radost, je vůně, chuť a vzhled produktů, které naše nasazení korunují.
Hlavně tepelně upravujeme tak, aby vznikla povidla, o které, zdá se, je zájem největší. Máme varianty: povidla doslazované cukrem, nahoře posypané skořicí nebo zalitá panákem naší pálenky, máme povidla úplně bez cukru, nedoslazovaná, jen vařená, odpařovaná, vyvařovaná až zavařená. Jak je něco bez cukru, hodí se to makrobiotikům nebo diabetikům, to je jasné. Takže jsme zavařili i půlky švestek a to jen ve vlastní šťávě, opět ani trochu cukru uvnitř. Máme chutney, cibule zázvor a vzniká něco velmi, velmi výborného. Také sušíme.
Všechny uvedené produkty jsou na prodej za stejnou cenu: 720ml za Kč 80,-
Co se nestihne tepelně upravit, jde na kvas. Něco sníme syrové, něco pošleme tetě na přilepšenou.
Autor: Vojtěch Veselý | Sekce: PRODUKTY | Tisk | Poslat článek známému